Business

Auto van de zaak versus privé rijden

Wanneer je een lease auto van je werkgever ter beschikking krijgt zijn de meeste mensen wel zeer opgetogen. Vaak doen dan de meeste mensen hun eigen privéwagen weg, want wat moet je met een extra auto? Maar is het wel voordelig om met een auto van de zaak privékilometers te maken? Of kun je beter je privéauto aanhouden en de zakelijke kilometers te declareren? Wat is voordeliger en met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

De kosten van het privé rijden van een zakelijke auto

Wanneer je een auto van de zaak kunt krijgen betaal je hier als werknemer niets voor als je niet meer dan 500 kilometer aan privékilometers hiermee maakt. En dat is natuurlijk nu juist het punt, want de meeste mensen overschrijden die 500 kilometer.

Hierdoor komt de bijtelling om de hoek kijken, waardoor de auto van de zaak ineens wel geld gaat kosten voor een werknemer. Die bijtelling heeft verschillende percentages die afhankelijk zijn van het soort auto dat je kiest. Je kunt stellen dat hoe zuiniger de auto hoe lager het percentage aan bijtelling is. Het komt er op neer dat je belasting dient te betalen over het betreffende percentage van de waarde van de gekozen auto.

De zakelijke kilometers declareren bij een privéauto

Als je een privéauto hebt die je ook zakelijk gebruikt mag je die zakelijke kilometers maal 0,19 cent aftrekken van je kosten. En bij een eigen auto zijn alle kosten voor eigen rekening, per auto kan het maandbedrag verschillen. Daarnaast zal je de zakelijke kilometers moeten bijhouden en eventueel ook informatie waaruit blijkt dat het daadwerkelijk om zakelijke kilometers gaat.

Dat kan enige discipline vragen en niet iedereen heeft daar zin of tijd voor. Het loont voor de werknemer zeker om alles op een rijtje te zetten voor dat er een besluit genomen wordt voor een auto van de zaak of een privéauto.