Lifestyle

De eisen van rijbewijs a

Sinds enkele jaren zijn de eisen van rijbewijs a aangepast. Het volgen van lessen, de examens, de theorie en de bijbehorende leeftijden zijn anders ingedeeld. Nog steeds mag iedereen vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen, maar na het behalen van het examen mag je nog niet op elke motor rijden die je wilt. Daarna moet je toch echt nog extra lessen volgen en een examen afronden voordat je de volledige vrijheid op de motor kan ervaren. Uiteraard mag je zeker wel motor rijden, maar alleen op een voertuig met het vermogen dat toegestaan is met jouw bevoegdheid.

De voertuigverdeling voor rijbewijs a

Bij het nieuwe rijbewijs a worden de deelnemers ingedeeld in beginners en doorstromers. Het is ten eerste al verdeeld in drie categorieën namelijk A1, A2 en A. Rijbewijs a is het hoogste wat je kan behalen en pas dan mag je op elke motor rijden. Als je 18 jaar bent ontvang je A1. Zodra je 20 jaar bent mag je lessen en examen doen voor A2. Twee jaar later, vanaf 22 jaar, mag je lessen en examen doen voor rijbewijs a.

De volgende motorvoertuigen zijn toegestaan bij de volgende bevoegdheden:

  • A1: motorrijwielen met maximaal 125cc en een vermogen van 11 kW.
  • A2: motorrijwielen met een maximaal vermogen van 35 kW.
  • A: motorrijwielen met een onbeperkt vermogen.

Daarbij zijn ook nog de gemotoriseerde driewielers toegevoegd. Deze zaten eerst in rijbewijs b, maar dat is ook sinds begin 2013 gewijzigd:

  • Met A1 mag je rijden op een gemotoriseerde driewieler met een maximaal vermogen van 15 kW. Hiervoor geldt een minimum leeftijd van 18 jaar.
  • Met A mag u gemotoriseerde driewielers besturen die een vermogen hebben 15 kW of meer. Hiervoor geldt een minimum leeftijd van 21 jaar.

Op de website van de rijksoverheid staan al deze nieuwe eisen zorgvuldig en uitgebreid beschreven.