Wonen

Zelf een vaatwasser aansluiten

Als je een vaatwasser koopt, zal de verkoper of fabrikant je vaak aanraden deze door een installateur te laten installeren. Dit is echter niet nodig: een vaatwasser aansluiten is iets wat je zelf kunt doen zonder hulp van een specialist. Hier onder lees je wat er belangrijk is bij het aansluiten van je vaatwasser.

De belangrijkste tips voor je begint met je vaatwasser aansluiten

Een vrijstaande vaatwasser aansluiten is makkelijker dan een vaatwasser inbouwen. Een vrijstaande vaatwasser is gemakkelijker aan te sluiten, omdat je meer ruimte hebt rond de vaatwasser en je daarom overal beter bij kunt.  Bovendien moet een inbouwvaatwasser meestal aan het aanrecht bevestigd worden en moet er een aparte deur aan bevestigd worden.

Vaatwasser reparatie

Dat is ook handig als er een vaatwasser reparatie plaats moet vinden. Het eerste dat belangrijk is bij het aansluiten is het gebruiken van een geaard stopcontact. Het is niet verstandig om een verlengsnoer te gebruiken. Om lekkage te voorkomen, is het daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat de wateraanvoer en – afvoer goed zijn aangesloten. Je kunt voor de aanvoer en afvoer van water dezelfde aansluitingen gebruiken als die voor je wasmachine: er zijn speciale verdeelstukjes te koop waarmee je twee aan- en afvoerende apparaten kunt aansluiten op dezelfde aanvoer en afvoer.

Vaatwasser aansluiten

Je kunt nu je vaatwasser aansluiten op de elektriciteit, de wateraanvoer en de afvoer. Daarnaast is het van belang dat de vaatwasser waterpas staat: anders gaat hij ‘wandelen’ als hij aanstaat. Iedere vaatwasser heeft twee of vier verstelvoetjes, waarmee je de machine gemakkelijk waterpas kunt zetten. Je kunt ook eerst de machine waterpas zetten en dan de vaatwasser aansluiten op elektriciteit en water, dit maakt niet uit.

Als deze belangrijke handelingen zijn uitgevoerd, heb je een functionerende vaatwasser. Aansluiten is iets moeilijker bij een inbouwvaatwasser: dan moeten er extra dingen worden bevestigd. Over het algemeen wordt informatie hierover bijgesloten bij het product.